Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z kaszy, z mięsem mielonym i marchewką. To świetny pomysł na codzienny obiad, zapiekanka jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Zapiekanka z mięsa mielonego i kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju pomidorami i zeszklić na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie rumiana, dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać marchewkę oraz pomidory z puszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przecierem pomidorowym.
Chwilę smażyć. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć na nie naszą zapiekankę.
5.Całość pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, na ostatnie 5 minut, przy włączonym termoobiegu, na wierzch zapiekanki można położyć kawałki sera i zapiec.
Komentarze