Zapiekanka z mieszanką chińską

4.47 (193 ocen)

  • 40 min

Szybki obiad dla miłośników przeróżnych zapiekanek, a zwłaszcza mięsnych.

  • 40 min

Składniki:

  • ryż biały (200 g), warzywa mrożone "mieszanka chińska" (300 g), mięso mielone (300 g), przyprawa do kebaba (), cebula (jedna duża), sól, pieprz do smaku, papryka słodka, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia, ser żółty (60 dag)
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mieszanką chińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotować 200 g ryżu (wg przepisu na opakowaniu).
    2. W trakcie gotowania ryżu można przygotować mięso: rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso mielone, posypać przyprawą do kebaba (ok jednej łyżki), solą i pieprzem - do smaku. Smażyć ok 20 min
    3. Przygotowanie warzyw: rozgrzać tłuszcz na patelni, zeszklić pokrojoną cebule w talarki, dodać warzywa mrożone. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką według uznania. Smażyć aż warzywa będą miękkie.
    4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy i każdą posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera. (po ok 10 g)
    I. Połowa ryżu wymieszana z natką pietruszki.
    II. Połowa usmażonych warzyw.
    III. Połowa usmażonego mięsa.
    IV. Druga część ryżu wymieszana z natką pietruszki.
    V. Druga część usmażonych warzyw.
    VI. Druga część usmażonego mięsa.
    Ostatnią warstwę (mięso) posypujemy po wierzchu przyprawą do kebaba i startym żółtym serem.
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. ser żółty musi się roztopić i zarumienić. Pieczemy w temp. 180 stopni.
    Smacznego!

Porady

Nie ma znaczenia z jakiej firmy będą pochodzić składniki - według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować