Zapiekanka z mieszanką chińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ugotować 200 g ryżu (wg przepisu na opakowaniu).
2. W trakcie gotowania ryżu można przygotować mięso: rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso mielone, posypać przyprawą do kebaba (ok jednej łyżki), solą i pieprzem - do smaku. Smażyć ok 20 min
3. Przygotowanie warzyw: rozgrzać tłuszcz na patelni, zeszklić pokrojoną cebule w talarki, dodać warzywa mrożone. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką według uznania. Smażyć aż warzywa będą miękkie.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy i każdą posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera. (po ok 10 g)
I. Połowa ryżu wymieszana z natką pietruszki.
II. Połowa usmażonych warzyw.
III. Połowa usmażonego mięsa.
IV. Druga część ryżu wymieszana z natką pietruszki.
V. Druga część usmażonych warzyw.
VI. Druga część usmażonego mięsa.
Ostatnią warstwę (mięso) posypujemy po wierzchu przyprawą do kebaba i startym żółtym serem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. ser żółty musi się roztopić i zarumienić. Pieczemy w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Porady
Nie ma znaczenia z jakiej firmy będą pochodzić składniki - według uznania.
Komentarze