Zapiekanka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę posiekać,włożyć do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie wylać na sito i zostawić do ostygnięcia.
2.Ryż ugotować skracając czas gotowania o połowę. Wyjąć z wody , zostawić do przestygnięcia.
3.Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć do lekkiego zrumienienia.
4.Przykryte naczynie wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 180 stopni.
5.Kapustę, ryż i mięso włożyć do większej miski, dodać cebulę przyprawy i jajka. Wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego i wysypanego tartą bułką.
6.Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze