Zapiekanka z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Mało pracochłonna zapiekanka, smakiem przypomina pracochłonne gołąbki

Składniki:

  • mała główka kapusty
    2 torebki ryżu
    700 g mięsa mielonego
    2 jajka
    1 cebula
    1 plaska łyżka smalcu
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
    pieprz, sól
    1 łyżka tartej bułki
    koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać,włożyć do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie wylać na sito i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ryż ugotować skracając czas gotowania o połowę. Wyjąć z wody , zostawić do przestygnięcia.
  • 3. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć do lekkiego zrumienienia.
  • 4. Przykryte naczynie wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Kapustę, ryż i mięso włożyć do większej miski, dodać cebulę przyprawy i jajka. Wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego i wysypanego tartą bułką.
  • 6. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować