Niedzielna kuchnia przeważnie kojarzy nam się z rosołem i kurczakiem. Oto kolejne zastosowanie tych wspaniałości w codziennej kuchni. Pamiętajcie! Nie marnujcie produktów!
60 min
Składniki:
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki
300 ml rosołu drobiowego
400 g mięsa kurczaka (z rosołu)
150 ml śmietany słodkiej
200 g groszku konserwowego
150 g startego sera ementaler
sól, pieprz
Zapiekanka z potrawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w osolonym wrzątku.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle. Zalewamy rosołem, dodajemy rozstrzępione mięso z rosołu. Całość zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną, zahartowaną gorącym rosołem. Wlewamy do całości, dodajemy osączony z zalewy groszek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy odsączone ziemniaki, zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
Komentarze