Zapiekanka z potrawki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niedzielna kuchnia przeważnie kojarzy nam się z rosołem i kurczakiem. Oto kolejne zastosowanie tych wspaniałości w codziennej kuchni. Pamiętajcie! Nie marnujcie produktów!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżka mąki
    300 ml rosołu drobiowego
    400 g mięsa kurczaka (z rosołu)
    150 ml śmietany słodkiej
    200 g groszku konserwowego
    150 g startego sera ementaler
    sól, pieprz

Zapiekanka z potrawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z potrawki 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w osolonym wrzątku.

    Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle. Zalewamy rosołem, dodajemy rozstrzępione mięso z rosołu. Całość zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną, zahartowaną gorącym rosołem. Wlewamy do całości, dodajemy osączony z zalewy groszek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Do naczynia żaroodpornego przekładamy odsączone ziemniaki, zalewamy sosem i posypujemy startym serem.

    Całość zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy