Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy przestygną obieramy je i kroimy w plastry.
Cebule i pomidory obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mozzarellę starannie osączamy z serwatki i kroimy w zgrabne plasterki.
Plastry szynki kroimy na 8 części.
2.Formę do tarty smarujemy masłem. Na spodzie układamy ziemniaki, na nich na przemian pomidory, mozzarelle, cebulę i szynkę. Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy całość. Gdy zostanie nam trochę sera, kroimy go drobno i posypujemy po wierzchu. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, doprawiamy solą pieprzem i polewamy zapiekankę.
3.Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 15-20 minut - aż ser sie rozpuści.
Komentarze