Zapiekanka z placków ziemniaczanych z sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy dodajemy cebule pokrojoną z drobną kostkę,jajka,makę (zaleznie od konsystencji ciasta) i przyprawiamy do smaku wg. upodobań.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 3 duże placki.
2.Sos: Cebule kroimy z drobna kostkę i przesmażamy na oleju,dodajemy mięso i smażymy,przyprawiamy. Pomidory miksujemy blenderem i dodajemy do mięsa,chwile pozostawiamy na wolnym ogniu. odstawiamy
3.Pieczarki myjemy i kroimy na pasterki. Sparzamy wrzątkiem,przekladamy na sitko
4.Ser ścieramy na tarce.
5.Przełożenie zapiekanki: w formie układamy jeden placek i 1/3 część sosu , pieczarek oraz sera i przykrywamy drugim plackiem i nakładamy kolejne warstwy. Całość wstawiamy do piekarnika w temp.150 stopni i zapiekamy ok.15-2 minut
Komentarze