Zapiekanka z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy i studzimy. Cebule kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego w zapałkę selera i smażymy 5 minut. Dodajemy pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Smażymy aż odparuje sok z grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
2.Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno kroimy w plasterki ziemniaki. Na to wykładamy farsz warzywny. Rybę oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Układamy na warzywach. Całość przykrywamy plasterkami pomidora, posypujemy listkami rozmarynu i posypujemy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
3.Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i na wierzchu rozsypujemy kuleczki mozzarelli. Popsujemy słodką papryką i wkładamy do piekarnika na 5-10 minut. Smacznego :)
Komentarze