Zapiekanka z warzyw i kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna zapiekanka pełna zdrowia.

  • 40 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:

    ok. 100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
    1/3 małej cukinii, dyni lub kabaczka,
    1/2 małego bakłażana,
    7-8 pieczarek,
    marchewka,
    pół dużej kalarepy,
    ćwierć małego selera,
    kilka różyczek brokułu,
    mała garść jarmużu lub szpinaku,
    1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung,
    duża cebula,
    3 ząbki czosnku,
    kilka łyżek świeżych ziół (u mnie natka pietruszki, bazylia i odrobina koperku),
    3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
    kilka czubatych łyżek startego żółtego sera lub/i parmezanu
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, chili, opcjonalnie kurkuma i/lub curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z warzyw i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, połowę porcji bakłażana, marchewkę, kalarepę i seler pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać (część bakłażana pokroić w plastry). Wymienione warzywa oraz brokuł podsmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać plasterki pieczarek, a pod koniec smażenia jarmuż i fasolę mung (warzywa nie powinny być bardzo miękkie). Doprawić do smaku. Osobno podsmażyć plastry bakłażana. Wszystkie warzywa wymieszać z kaszą jaglaną, dodać koncentrat, starty ser (odrobinę zostawić na wierch) oraz świeże zioła. Całość przełożyć na blaszkę, wyrównać wierzch, ułożyć plastry bakłażana i posypać serem. Piec w 10 stopniach, ok. 15 minut lub do zarumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować