Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sycące i szybkie danie na zimowy obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków, 2 duże cebule, 4kiełbasy śląskie, 20dag żółtego sera, 150ml śmietany,2łyżki oleju, sól, pieprz, suszona natka pietruszki, masło do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy,gotujemy i studzimy. Kroimy w 0,5 cm plastry.
    2. Cebule kroimy w piórka szklimy na rozgrzanym oleju, kiełbase kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, podsmażamy mieszając, zdejmujemy z ognia
    3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno plastry ziemniaków a na to kiełbasę z cebulką. Przykrywamy kolejną porcją ziemniaków i zalewamy przyprawioną śmietaną.
    4. Na koniec posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki. Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy