Zapiekanka ziemniaczana wiejska

5 (176 ocen)

Sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu z dnia poprzedniego.

Składniki:

  • Masa ziemniaczana:
    1kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    tymianek
    sól, pieprz
    garść startego żółtego sera

    Nadzienie:
    2 laski kiełbasy toruńskiej
    15 dag boczku wędzonego
    1 cebula
    ząbek czosnku
    1 łyżka przyprawy gyros
    papryka słodka i ostra do smaku
    2 łyżki oleju

    10 dag sera żółtego do posypania
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Gyros Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, ser żółty i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na oleju przesmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, chwilę przesmażyć. Dodać przyprawy i wymieszać.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wyłożyć równą warstwę połowy masy ziemniaczanej. Na to ułożyć farsz i ponownie warstwę ziemniaków. Docisnąć i wyrównać powierzchnię. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec 20 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać serem i zapiec jeszcze przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 10 minut. Podawać z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować