7 – 8 średnich ziemniaków
600g mięsa mielonego od szynki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
15 dag sera żółtego w kawałku lub plastrach
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie na półmiękko, studzimy.
2.Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek lekko rumienimy na 4 łyżkach oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy aż mięso się zrumieni. Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
3.Sos: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na 2 łyżkach masła. Następnie dolewamy 600ml wrzącej wody, całość gotujemy 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w śmietanie i zabielamy sos, całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
4.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w plastry grubości ok. 0,5cm, ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy połowę mięsa mielonego, polewamy je połową sosu pomidorowego i na wierzch ścieramy połowę sera żółtego na tarce o grubych oczkach lub rwiemy na kawałki ser w plastrach. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, ponownie posypujemy je przyprawą, wykładamy pozostałą część mięsa, polewamy je resztą sosu i posypujemy pozostałym żółtym serem.
5.Zapiekankę pieczemy w otwartym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w 180ºC. Przed podaniem danie można posypać szczypiorkiem.
Komentarze