Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej.

5 (146 ocen)

  • 60 min

Pyszna . Danie jednogarnkowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 kulka mozzarelli
    kapusta pekińska
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    majeranek
    chili
    2 ząbki czosnku
    pół cebuli
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej. 1. Kapustę obrać z liści , ok 10-12 szt. Liście sparzyć i odłożyć. Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 7-10 min. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulę i czosnek, Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać oregano bazylię majeranek i szczyptę chili. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem pieczenia na chwilę odkryć by listki kapusty przyrumienić.

    Podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować