Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę obgotować 5-7 minut. Ostudzić. Cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, a gdy się podsmaży dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ziemniaki pokroić w plastry (ok 5 mm), buraki i cukinię w cienkie plasterki (ok 2 mm), a marchewkę w paski.
Beszamel:
Masło roztopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Powoli dodawać mleka, a gdy sos zgęstnieje doprawić i dodać 2/3 sera.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu. Ułożyć warstwę z 1/3 ziemniaków naprzemian z burakiem, cukinią i marchewką oraz połowę mięsa i trochę sosu. Powtórzyć warstwę, a na wierzch zimniaczano-warzywna warstwa z sosem beszamelowym.
Piec 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia wierzch posypać resztą sera.
Komentarze