Pyszna...szczególnie jesienią, kiedy ciepło piekarnika jest takie przyjemne
40 min
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
40 dag wędzonego boczku
pętko kiełbasy podwawelskiej
30 dag żółtego sera
duży kubek śmietany 18%
sól,pieprz
zioła prowansalskie ok. łyżeczki
słodka papryka- 1 łyżeczka
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej
wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę
kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem
przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy,
wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką
papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy
na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy,
zapiekamy do przyrumienienia sera.
Komentarze