Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać i przekroić na pół, gotować 10-15 min. Odcedzic z wody i zostawić do przestygnięcia.
2.Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
3.Kiełbasę, boczek i wędliny pokroić w półplasterki, paski lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć.
4.Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej kiełbasy, przypruszyć szczyptą soli i pieprzu. Dusić razem do odparowania wody z pieczarek.
Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
5.W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożć warstwę z pokrojonych w plastry ziemniaków, wyłożyć połowę farszu z patelni, posypać połową papryki. Przykryć kolejną warstwą ziemniaczanych plastrów, farszu i papryki. Ostatnią warstwą są ziemniaczane plastry.
6.Jajka i śmietanę rozmieszać na jednolitą masę, dodać łyżeczkę ziół, szczypte soli i pieprzu. Żółty ser zetrzec na tarce i wymieszać z masa jajeczno-śmietanową. Całość wylać na ostatnia warstwę zapiekanki. Piec pod przykryciem około 50 min w temparetaurze 190 stopni. Na 20 min przed końcem zdjąc pokrywe i zrumienić zapiekanke od góry.
7.Gotową zapiekanę wyjąć z piekarniki, odstawić na 10-15 min do stężenia i podawać.
Komentarze