Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i camembertem

4.5 (194 ocen)

  • 45 min

Taka zapiekanka będzie doskonała na obiad czy ciepłą kolację jesienią - jest bardzo smaczna i pożywna:)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    10 średniej wielkości ziemniaków
    2 cebule
    papryka czerwona
    300 g kiełbasy
    ząbek czosnku
    150 g sera camembert
    tymianek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    przyprawa do dań Kucharek
    tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
    5 łyżek śmietany
    ½ szklanki rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować).
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy.
  • 3. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno:
    podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki.
  • 5. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser.
  • 6. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Porady

Podajemy polane dowolnym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować