Taka zapiekanka będzie doskonała na obiad czy ciepłą kolację jesienią - jest bardzo smaczna i pożywna:)
45 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
10 średniej wielkości ziemniaków
2 cebule
papryka czerwona
300 g kiełbasy
ząbek czosnku
150 g sera camembert
tymianek
pieprz kolorowy świeżo mielony
przyprawa do dań Kucharek
tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
5 łyżek śmietany
½ szklanki rosołu
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować).
2.Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy.
3.Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno:
podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki.
Komentarze