Zapiekanka ziemniaczana z parówką

4.49 (172 ocen)

uwielbiana przez moich domowników

Składniki:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
    1 cebula
    6 cienkich parówek
    400 ml śmietany kwaśnej 18 %
    1 koncentrat pomidorowy (użyłam tańszy, ponieważ jest słodkawy w smaku i delikatniejszy)
    20 dag startego żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Parówki obrać z folii i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim parówki i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ostudzone, ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Dno naczynia wyłożyć plasterkami ziemniaków. Na to ułożyć przesmażone parówki z cebulą. Polać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Na to poukładać ponownie plastry ziemniaków. Posypać na wierzchu startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut w 180 st C. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować