Zapiekanki z grilla

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Kolejny sposób na wykorzystanie chleba sprzed kilku dni. Zapiekanki można również podać jako dodatek do pieczonych kiełbasek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 bochenek chleba
    80 dkg pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1/2 kostki masła
    2 pęczki szczypiorku
    1 mały słoiczek majonezu
    ok 30 dkg sera żółtego wędzonego w plastrach lub startego
    sól, pieprz do smaku
    ewentualnie ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zapiekanki Majonez Grill

Zapiekanki z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zapiekanki 1. Chleb kroimy na zwykłe kanapki (jeśli nie mamy krojonego:) i smarujemy masłem. Pieczarki kroimy w grubsze plastry i smażymy lekko osolone bez dodatku tłuszczu. Kiedy zmiękną dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku pieprzem. Farsz nakładamy na każdą kromkę posmarowanego pieczywa, delikatnie rozsmarowujemy majonez i przykrywamy serem żółtym. Użyłam w plastrach, bo akurat taki miałam, ale starty wydaje się być najlepszym do takich przystawek. Pieczemy na grillu uważając, by spód nie był zbyt przypalony. Ściągamy kiedy ser będzie już roztopiony. Podajemy same lub z ketchupem.

Porady

Zapiekanki możemy również przygotować w domu na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Papryka Pieczarki Szczypiorek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować