Zapiekanki ziemniaczane z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską.Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    4 jajka
    1/2 szklanki śmietany 12 %
    cebula
    3 plastry chudego boczku
    łyżka masła
    łyżka startego sera żółtego
    olej, przyprawy, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Jajko

Zapiekanki ziemniaczane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanki z jajkiem 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze śmietaną na puszyste puree.
    Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy boczek z cebulą przyprawiamy do smaku.
    W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.
  • zapiekanki z jajkiem 2. Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek jajko, na wierzch dajemy wiórki masła i starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni.
    Ja podałam z sosem serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki śmietany 18 % dodałam starty pikantny ser, około 100 g, mieszałam aż ser się rozpuści ), oraz surówką z marchewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować