Moja propozycja na zapiekankę z młodych ziemniaków,zapraszam:))
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
150 g fasolki szparagowej żółtej
1 mała cebula
½ młodej cukinii- około 100 g
½ bakłażana – około 150 g
1/3 czerwonej papryki
2 pomidory
230 g fileta z pierś indyka
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ pęczka natki pietruszki
100 g mozzarelli mini
sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyzeczka przyprawy do kurczaka
Zapiekankowy tort-smaki lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować wodę z solą. Ziemniaki obrać,umyć osuszyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do gotującej wody. Gdy woda ponownie zawrze gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie odcedzić i pozostawić na sicie do całkowitego odcięknięcia.
2. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić.
3.Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na oliwie. Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w pół plasterki a bakłażana w ćwierć plasterki. Sprawioną paprykę pokroić w cienkie słupki. Przełożyć warzywa do garnka,wlać ½ szklanki wody i dusić.
4.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Do podduszonych warzyw dodać fasolkę szparagową oraz pomidory. Wymieszać i dusić nadal.
5.W między czasie indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oliwy. Do miękkich warzyw dodać mięso ( przełożyć łyżką cedzakową). Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
6. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć plasterki ziemniaków.
7.Następnie rozsmarować połowę sosu. Potem ponownie dać ziemniaki i resztę sosu.
8. Posypać wierzch posiekaną natką. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20-25 minut. Smacznego!
Komentarze