Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kasze i bakłażany to jest to co uwielbiam. Mogę to jeść bez końca. O wiele lepsze dla mnie niż mięso. I do tego zdrowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 szklanka bobu obranego
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    2 pomidory
    1 cebula czerwona
    3 gałązki koperku
    3 gałązki pietruszki
    sól
    pieprz,
    olej rzepakowy

Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroję wzdłuż, wydrążam środek i posypuję obficie solą. Zostawiam na 30 minut. Następnie sól spłukuję wodą, bakłażan osuszam. Smaruję połówki bakłażana pędzelkiem olejem rzepakowym. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 40 minut. Kaszę jęczmienną gotuję, w osolonej wodzie około 15 minut. Bób gotuję aldente, obieram ze skórek. Do kaszy dodaję bób, pokrojone cząstki pomidora. Jednego pomidora obieram ze skórki i zrobię z niej róże do dekoracji. do farszu dodaję pokrojony koperek, cebulkę czerwoną podsmażona na patelni na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję pokrojony miąższ bakłażana upieczony. Wstawiam na 5 minut do piekarnika jeszcze. Dekoruję pietruszką natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy