Zapiekany brokuł w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł czyścimy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut.
2.Kostkę rosołową zalewamy 250 ml wody i zagotowujemy. Ser mozzarella kroimy na kawałeczki i razem z serkiem topiony dodajemy do rosołu, mieszamy aż wszystkie składniki się stopią, dodajemy śmietany i doprawiam do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. 2 łyżki mąki mieszamy z odrobinką zimnej wody i stopniowo dodajemy do sosu, aż zacznie gęstnieć, gotujemy jeszcze przez chwilkę i odstawiamy.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy brokuł i polewamy go dokładnie sosem.
4.Krakersy wkładamy do woreczka i dokładnie je kruszymy, posypujemy wierzch zapiekanki. Zapiekamy w 200 st.aż krakersy zbrązowieją.
Komentarze