Zapiekany kalafior z brokułami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często podejmuję gości, mam duże grono przyjaciół, więc sporo czasu spędzam w kuchni.Uwielbiam też jeździć na rowerze – pokonuję po 20-30 km, jeżdżąc po okolicznych wsiach.

Składniki:

  • 50 dag brokuła
    50 dag kalafiora
    1,5 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    1-2 żółtka
    5 łyżek startego żółtego sera
    cukier
    sól, pieprz

Zapiekany kalafior z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kalafior z brokułami 1. Kalafiora i brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy i dzielimy na różyczki.
  • Zapiekany kalafior z brokułami 2. Na patelni na niedużym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy mąkę. Mieszając, cienką strużką wlewamy mleko i zagotowujemy, nie przerywając
    mieszania.
  • 3. Patelnię odstawiamy. Sos zaciągamy żółtkami, mieszamy z połową sera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa zalewamy sosem, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy 20 minut w temp. 150 °C. Podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy