Często podejmuję gości, mam duże grono przyjaciół, więc sporo czasu spędzam w kuchni.Uwielbiam też jeździć na rowerze – pokonuję po 20-30 km, jeżdżąc po okolicznych wsiach.
Składniki:
50 dag brokuła
50 dag kalafiora
1,5 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
1-2 żółtka
5 łyżek startego żółtego sera
cukier
sól, pieprz
Zapiekany kalafior z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora i brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy i dzielimy na różyczki.
2.Na patelni na niedużym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy mąkę. Mieszając, cienką strużką wlewamy mleko i zagotowujemy, nie przerywając
mieszania.
3.Patelnię odstawiamy. Sos zaciągamy żółtkami, mieszamy z połową sera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa zalewamy sosem, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy 20 minut w temp. 150 °C. Podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem.
Komentarze