Zapiekany kalafior z brokułami pod beszamelem

5 (151 ocen)

  • Średni

Porcja;470 kcal cena 4zł

  • Średni

Składniki:

  • - kalafior: 1 sztuka
    - brokuł: 1 sztuka
    - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 40 dekagramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - Jajko: 1 sztuka
    - Pomidor duży (Pokroić na kawałki): 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany kalafior z brokułami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty Kalafior z brokułami podzielic na różyczki,
    Wrzucic na osolony wrzątek i gotować 10minut
    osączyć
    Czosnek rozdrobnić dodać do mięsa mielonego
    Dodaj do masy mięsnej jajko
    Dopraw solą i pieprzem, wyrób

    Beszamel;
    Na patelni 2 łyżki masła zasmażyć na biało z 2 łyżkami mąki, stopniowo wlewająć 1,5 szklanki mleka i mieszając aż się zagotuje.
    Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.'

    W naczyniu żaroodpornym ułożyć kalafior ,brokuły, mięso mielone i pomidory.Przemieszać całość widelcem i zalać przygotowanym beszamelem.Na tarce zetrzeć ser i posypac nim wierzch zapiekanki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekać od 30-40 minut.Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować