Zapiekany kurczak ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

rozpoczął się sezon na szparagi, zatem warto je wykorzystać;)

  • 30 min

Składniki:

  • *pęczek szparagów (ok.12) (ja wybrałam zielone),
    *500-600g piersi z kurczaka,
    *boczek w cienkich plasterkach/szynka parmeńska (u mnie szynka szwarcwaldzka), ilość plastrków odpowiadająca liczbie roladek (4-5),
    *oliwa z oliwek,
    *sól, pieprz

    sos miodowo-musztardowy:
    +czubata łyżka musztardy francuskiej,
    +łyżka miodu,
    +7-8 łyżek śmietanki 30%,
    +sól, pieprz,

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Zapiekany kurczak ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szparagi opłukać, oderwać twardą końcówkę (ok 1/4 długości, szparaga sama pęknie w odpowiednim miejscu, gdy zacznie być zginana).
    2. Piersi z kurcząt rozbić, podzielić na 4-5 plastrów, każdą z nich przyprawić solą, pieprzem oraz natrzeć oliwa z oliwek.
    3. 2-3 szparagi kłaść na piersi i zawijać je w roladkę, następnie owinąć w szynce/boczku.
    4. Musztardę i miód wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć około 1 łyżki na glazurę, natomiast resztę połączyć ze śmietanką.
    5. Roladki układać w naczyniu żaroodpornym a następnie smarujemy je odłożoną glazurą.
    6. Piec w temp 180 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, sos kremowy wylać między roladki, piec jeszcze około 5 minut.
    Podawać z młodymi ziemniakami.
    Smacznego!

Porady

Główki szparagów można przykryć paskiem folii aluminiowej, aby się nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować