rozpoczął się sezon na szparagi, zatem warto je wykorzystać;)
30 min
Składniki:
*pęczek szparagów (ok.12) (ja wybrałam zielone),
*500-600g piersi z kurczaka,
*boczek w cienkich plasterkach/szynka parmeńska (u mnie szynka szwarcwaldzka), ilość plastrków odpowiadająca liczbie roladek (4-5),
*oliwa z oliwek,
*sól, pieprz
Zapiekany kurczak ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szparagi opłukać, oderwać twardą końcówkę (ok 1/4 długości, szparaga sama pęknie w odpowiednim miejscu, gdy zacznie być zginana).
2. Piersi z kurcząt rozbić, podzielić na 4-5 plastrów, każdą z nich przyprawić solą, pieprzem oraz natrzeć oliwa z oliwek.
3. 2-3 szparagi kłaść na piersi i zawijać je w roladkę, następnie owinąć w szynce/boczku.
4. Musztardę i miód wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć około 1 łyżki na glazurę, natomiast resztę połączyć ze śmietanką.
5. Roladki układać w naczyniu żaroodpornym a następnie smarujemy je odłożoną glazurą.
6. Piec w temp 180 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, sos kremowy wylać między roladki, piec jeszcze około 5 minut.
Podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!
Porady
Główki szparagów można przykryć paskiem folii aluminiowej, aby się nie przypaliły.
Komentarze