Pyszna zapiekanka z łososia.Dodatek smażonych pieczarek sprawia,że ryba nabiera aromatycznego smaku i zapachu.Doskonała na ciepłą kolacje.
Składniki:
1/2 kg. filet z łososia świeży lub mrożony
2 cebule
1 1/2 szklanki mleka
1/4 litra śmietany 18%
1/2 kg. pieczarek
1/2 kostki masła
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki keczupu pikantnego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka bazylii
sól,pieprz,przyprawa do grilla do smaku,mąka do panierowania,olej do smażenia
v
Zapiekany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć,zdjąć skórę,wyjąć ewentualne ości,posolić, skropić sokiem z cytryny przykryć cebulą i włożyć do naczynia.
2.Posypanego solą i obłożonego cebulą łososia zalać mlekiem,przykryć usuniętą skórą i wstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.
3.Filet wyjąć z marynaty,usunąć cebulę,osuszyć papierowym ręcznikiem,posmarować musztardą wymieszaną z 1 łyżką keczupu,posypać pieprzem i przyprawą do grille,pokroić w kawałki.
4.Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na oleju,wyjąć na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
5.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny i usmażyć na maśle dodając pod koniec smażenia cebulę pokrojoną w piórka,przyprawić do smaku solą,pieprzem i smażyć do czasu odparowania wody.
Komentarze