Zapiekany mus warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchewki i kalarepy
myjemy, obieramy i kroimy
w kostkę. Gotujemy oddzielnie
w małej ilości wody. Gdy
zmiękną, odcedzamy i studzimy
2.Warzywa osobno miksujemy,
dodając do każdego po jajku,
3 łyżki śmietany, sól i pieprz.
Buraki doprawiamy dodatkowo
sokiem z cytryny i zielem angielskim,
do marchewki dodajemy
zmiażdżony czosnek i kmin,
a do kalarepy – imbir
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Układamy kolejno
warstwami mus burakowy,
marchewkowy i kalarepowy.
Przykrywamy i wstawiamy
do brytfanny z niewielką
ilością wody. Pieczemy 2 godziny
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury ok. 160 °C. Krem:
bulion gotujemy z natką, masło
roztapiamy na patelni. Żółtka
ubijamy. Nie przerywając miksowania,
stopniowo wlewamy
bulion i masło. Krem podajemy
do musu.
Komentarze