Zapiekany mus warzywny

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Iwona Muczko

  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 20 dekagramów
    - marchewki: 20 dekagramów
    - kalarepa: 20 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - kwaśna śmietana: 9 łyżek
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - czosnek: 1 ząbek
    - ziele angielskie (mielone): 1 szczypta
    - kmin rzymski (mielony): 1 szczypta
    - imbir (mielony): 1 szczypta

    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - bulion mięsny: 2 łyżki
    - masło: 15 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekany mus warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany mus warzywny 1. Buraki, marchewki i kalarepy
    myjemy, obieramy i kroimy
    w kostkę. Gotujemy oddzielnie
    w małej ilości wody. Gdy
    zmiękną, odcedzamy i studzimy
  • Zapiekany mus warzywny 2. Warzywa osobno miksujemy,
    dodając do każdego po jajku,
    3 łyżki śmietany, sól i pieprz.
    Buraki doprawiamy dodatkowo
    sokiem z cytryny i zielem angielskim,
    do marchewki dodajemy
    zmiażdżony czosnek i kmin,
    a do kalarepy – imbir
  • Zapiekany mus warzywny 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Układamy kolejno
    warstwami mus burakowy,
    marchewkowy i kalarepowy.
    Przykrywamy i wstawiamy
    do brytfanny z niewielką
    ilością wody. Pieczemy 2 godziny
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury ok. 160 °C. Krem:
    bulion gotujemy z natką, masło
    roztapiamy na patelni. Żółtka
    ubijamy. Nie przerywając miksowania,
    stopniowo wlewamy
    bulion i masło. Krem podajemy
    do musu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kalarepa Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować