Taki schab idealnie sprawdzi się na wszelkich przyjęciach. Stanowi świetną mięsną przystawkę na ciepło.Aby danie było jeszcze bardziej wykwintne, można na wierzch położyć plastry ananasa:)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- schab ( plastry): 4 sztuki
- Jajko: 1 sztuka
- bułka tarta do panierki: 2 łyżki
- sól i pieprz: 2 szczypty
- olej do smażenia: 1 łyżka
- ser żółty plastry: 4 sztuki
- pieczarki pokrojone w plasterki: 40 dekagramów
Zapiekany schab z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka. Posypać solą i pieprzem. Zanurzać każdego kotleta w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, przesmażyć na łyżce oliwy.
Na każdy schab wyłożyć po 1-2 łyżki smażonych pieczarek. Przykryć plastrem sera.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180* C lub na patelni pod przykryciem.
Podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.
Komentarze