Zapiekany patison

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Połączenie ryżowo- mięsnego farszu z chrupiącym patisonem idealnie nadaje się na codzienny obiad, ale i bardziej wystawne przyjęcie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średni patison
    10 dag mięsa wieprzowego mielonego
    1/4 szklanki suchegi ryżu
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    do posypania ser żółty
    Sól
    pieprz
    przyprawa typu jarzynka
    ketchup
    2 łyżki masła
    woda
    1/2 mała cebula

Zapiekany patison - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisona obieramy ze skóry, a następnie odcinamy "kapelusz" i wydrążamy środek. Ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż mieszamy z mięsem mielonym, koncentratem i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem i nadziewamy patisona. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
  • 2. Zapiekamy około 60 minut w temperaturze 170 stopni- na dnie żaroodpornego naczynia kładziemy masło, na nie patisona i wlewamy wodę do połowy jego wysokości.Podajemy najlepiej samego, polanego tylko ketchupem lub sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy