Zapiekany ryż na mleku z jabłkami

5 (180 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja na słodką zapiekankę ryżową, która można podać na piątkowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    2 szkalnki ryżu
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki cukru
    1 łyżka masła

    masa jabłkowa:
    0k 1 kg jabłek np.papierówki
    0,5 szklanki cukru
    przyprawa do szarlotki lub cynamon
    100g masła
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Zapiekanki

Zapiekany ryż na mleku z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z mlekiem 1. Mleko zagotować, dodaj ryż , cukry i masło.
  • ryż 2. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ryż musi wpić całe mleko i być miękki.
  • jabłka 3. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i przyprawę do szarlotki lub 2 łyżki cynamonu. Odstawić ,az puści sok i lekko odcisnąć jabłka z soku.
  • ryz z jabłkami 4. W naczyniu do zapiekania na dno układamy warstwę ryżu, jabłek i tak naprzemiennie w zależności jakiej wielkości mamy szkło.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika roztapiamy na patelni masło i wylewamy na wierzch ryżu posypując cynamonem i lekko cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mleko Owoce Papierówki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować