Zapiekany ryż jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie wypłukać ryż. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Mleko zagotować z ziarenkami i laską wanilii, wsypać sól, cukier, ryż i gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. Usunąć laskę wanilii.
2.W czasie gotowania ryżu obrać jabłka i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i smażyć jabłka, mieszając. Dodać cukier do smaku i sparzone wcześniej rodzynki. Na koniec dodać cynamon i sok z cytryny do smaku.
3.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie zaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać warstwami: ryż, jabłka, ryż, jabłka. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier. Pianę wyłożyć na jabłka, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać 20 minut.
Porady
Zamiast laski wanilii można użyć cukru waniliowego
Komentarze