Zapiekany ryż jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten deser wykonałam pod wpływem chwili. Pomyślałam, jabłka z cynamonem... a reszta sama przyszła. Mój Mąż był zachwycony :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ryż na mleku:
    - 100 g ryżu
    - 3 szklanki mleka
    - laska wanilii
    - szczypta soli
    - łyżka cukru
    Jabłka z rodzynkami:
    - 1 kg jabłek
    - łyżka masła
    - 10 dag rodzynek
    - cukier, cynamon, sok z cytryny do smaku
    Beza:
    - 3 białka
    - 2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    - masło i bułka tarta do formy

Zapiekany ryż jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany ryż z jabłkami 1. Dokładnie wypłukać ryż. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Mleko zagotować z ziarenkami i laską wanilii, wsypać sól, cukier, ryż i gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. Usunąć laskę wanilii.
  • 2. W czasie gotowania ryżu obrać jabłka i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i smażyć jabłka, mieszając. Dodać cukier do smaku i sparzone wcześniej rodzynki. Na koniec dodać cynamon i sok z cytryny do smaku.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie zaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać warstwami: ryż, jabłka, ryż, jabłka. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier. Pianę wyłożyć na jabłka, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać 20 minut.

Porady

Zamiast laski wanilii można użyć cukru waniliowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy