Zasmażana kapusta pekińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odciąć z kapusty zieloną część, obrać cebulę.
2.Poszatkować zieloną część kapusty, zalać wodą i zagotować.
Odcedzić kapustę, nalać świeżej wody, dodać przyprawa uniwersalna, pieprz, natkę pietruszki i gotować na małym ogniu do miękkości.
3.W tym czasie pokroić cebulę w małą kostkę, zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić cebulę do odparowania. Nie rumienić.
Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.
4.Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, zagotować.
Zestawić z ognia.
5.Na koniec do kapusty dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać.
Porady
Kapustę można przyprawić koperkiem, zamiast natką pietruszki.
Komentarze