Taka zasmażana młoda kapusta z mięsem to najlepsze sezonowe danie! Łagodna w smaku, pachnąca koperkiem z dużą ilością mięsa.. po porostu pyszna! Do tego młode ziemniaczki. Polecam
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki na zasmażaną kapustę:
◦500 g karkówki
◦3-4 cebule
◦2 główki młodej kapusty
◦300 ml bulionu warzywnego
◦1 łyżka oleju
◦2 łyżki masła
◦1 pęczek koperku
◦sól
◦pieprz
◦2-3 liście laurowe
◦4 całe ziela angielskie
Zasmażana młoda kapusta z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zasmażanej kapusty:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso będzie miękkie.
Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Dodajemy do mięsa i przesmażamy ok. 5-6 minut. Po tym czasie wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodajemy masło i posiekany koperek. Kapustę dusimy/smażymy jeszcze ok. 15-20 minut aż będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.
Komentarze