Zasmażane pierogi z kapustą i pieczarkami

4.49 (174 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników pysznych pierogów. Nieskromnie dodam, że są pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • NA CIASTO:
    -3 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki wody (ciepłej)
    - łyżeczka soli,
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka oliwy
    - 1 jajko

    NA FARSZ:
    - 500 g kapusty kiszonej
    - 500 g pieczarek
    - 200 g masła
    - sól
    - świeżo zmielony pieprz
    - 3 łyżki cukru
    - 3 liście laurowe

    MASŁO DO SMAŻENIA
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi

Zasmażane pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

    1. Kapustę delikatnie płuczemy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle (1 łyżka masła). Dodajemy cukier, około łyżeczkę soli, pieprz oraz liście laurowe. Po podsmażeniu dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy co chwilę mieszając.

    2. Pieczarki myjemy, kroimy na połowy, a następnie na plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na pozostałym rozgrzanym maśle. Gdy pieczarki staną się lekko miękkie dodajemy je (razem z powstałym tłuszczykiem) do kapusty. Gotujemy razem jeszcze przez około 15 minut.

    3. W razie potrzeby doprawiamy do smaku odrobiną soli lub cukru.

    4. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest jednolite, beż żadnych grudek, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki płat ciasta. Następnie (np. szklanką) wykrawamy z ciasta koła. Na środku układamy kulkę farszu. Kółka składamy na pół i sklejamy brzegi tak, aby farsz nie wyleciał ze środka. Brzegi możemy też skleić mocniej za pomocą widelca.
  • 3. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Następnie odsączamy z wody i smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym na patelni maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Masło Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować