Zawijaki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę - jeśli jest bardzo kwaśna - płuczemy i odcedzamy na sicie.
Następnie kroimy ją drobno. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy na niewielkim ogniu. Dodajemy przyprawę uniwersalną, ziele angielskie i listek laurowy, dusimy. Po kilku minutach dodajemy pozostałe zioła i często mieszając smażymy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.Po ok. 20-25 minutach wyłączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2.Plasterki schabu rozbijamy cienko. posypujemy sola i pieprzem.
Na każdy rozbity kotlet układamy łyżką przesmażoną z przyprawami kapustę i zawijamy jak gołąbka. Lekko ściskamy.
Panierujemy najpierw w bułce, potem w rozstrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej z odrobiną mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy na gorąco.
Komentarze