Zawijańce nadziewane czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

Drożdżowe zawijańce nadziewane karmelizowaną czerwoną cebulą, fetą i czarnymi oliwkami. Bardzo aromatyczne, idealne na kolację lub śniadanie zamiast kanapek.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g mąki orkiszwej razowej
    3,5 łyżeczki suchych drożdży
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    350 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli

    1 rozbełtane białko do posmarowania ciasta

    Nadzienie:
    5-6 czerwonych cebul
    trochę oleju do smażenia
    odrobina soli i cukru
    250 g fety
    150 g czarnych oliwek bez pestek
    sól, pieprz, suszone oregano

    Sos:
    6-9 łyżek zmiksowanej pulpy pomidorowej
    sól, pieprz, suszone oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Zawijańce nadziewane czerwoną cebulą, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej obie mąki, dodaj drożdże, wlej wodę, oliwę i masło, wsyp cukier i sól, mieszaj, najpierw można robotem a potem jak już ciasto będzie się zbijać, wyrabiać rękoma. Ciasto zostaw w misce, przykryj i czekaj aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Sos pomidorowy: pulpę pomidorową wymieszaj z solą, pieprzem i suszonym oregano. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, na patelnię wlej trochę oleju, wsyp cebulę, delikatnie posól. Smaż cebulę na wolnym ogniu i jak się zeszkli dodaj z 1 łyżeczkę cukru, wtedy mieszaj rzadziej aż cebulka zacznie się lekko przypalać, ale niezbyt mocno, przemieszaj by się przesmażyła równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.
  • Nadziewanie ciasta 3. Wyrośnięte ciasto wybij ręką, podziel na 3 części i każdą wywałkuj na cienki prostokąt. Każdy posmaruj cienka warstwą sosu pomidorowego, ok. 2-3 łyżki sosu na każdy placek.
  • Zawinięte ciasto 4. Na każdy nakładaj czerwoną cebulę, pokruszoną fetę i przecięte na pół oliwki. Ciasto zwijaj po dłuższym boku, przełóż na blachę, ale zwinięciem do dołu. Posmaruj rozbełtanym białkiem, zostaw do wyrośnięcia, jakieś 30-40 minut. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) piekarnika i piecz 20-25 minut. Jeśli po wyjęciu popukasz górę i wyda głuchy dźwięk oznacza to że ciasto się upiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować