Prosty sposób na niecodzienną przekąskę. Moi goście i domownicy je uwielbiają.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
- 1 cukinia średniej wielkości
- boczek wieprzowy w plasterkach (180 g - 2 opakowania)
- 150 G sera cheddar długo dojrzewającego (ja tym razem dla odmiany użyłam sera radamer i też się nadaje)
Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. (cukinii nie obieramy ze skórki)
2.Ser kroimy grube plastry, z każdego plastra wykrawamy kostkę około 1 cm na 1 cm.
3.Na plaster boczku kładziemy kostkę sera. Posypujemy odrobiną curry. Całość zawijamy w boczek. Jeśli mamy cienkie plastry możemy użyć dwóch plastrów boczku. Boczek zawijamy tak dokładnie aby po zapieczeniu ser nie wyciekł ze środka.
4.Kuleczki z boczku zawijamy w plaster cukinii. Całość "spinamy" wykałaczką.
5.Koreczki zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 st.
Porady
Aby plasterki cukinii wyszły równe warto użyć krajalnicy.
Komentarze