Zawijańce z serem i budyniem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

To ulubione drożdżówki mojej córeczki Nikoli.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na 32 średnie drożdżówki
    450 g mąki pszennej
    30 g drożdży
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru

    Nadzienie;
    1 1/2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    20 g margaryny
    300 g zmielonego białego sera

    Dodatkowo:
    Składniki na lukier:
    1 białko
    3/4 szklanki cukru pudru

Zawijańce z serem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki wraz z resztą mleka. Jajko utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, pod koniec wlać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i jeszcze raz wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Wykonanie nadzienia: Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Zdjąć z palnika , dodać margarynę, cukier i ser , dobrze wymieszać, można za pomocą miksera. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Na cieście rozsmarować budyń zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 s. Co. Wierzch dowolnie udekorować lukrem. Wykonanie lukru: Białko ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier puder i dalej ucierać. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy