Zawijańce z serem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki wraz z resztą mleka. Jajko utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, pod koniec wlać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i jeszcze raz wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Wykonanie nadzienia: Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Zdjąć z palnika , dodać margarynę, cukier i ser , dobrze wymieszać, można za pomocą miksera. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Na cieście rozsmarować budyń zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 s. Co. Wierzch dowolnie udekorować lukrem. Wykonanie lukru: Białko ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier puder i dalej ucierać. Smacznego:)
Komentarze