ok 80 dag schabu
3 cebule
10 dag szynki wieprzowej
1/2 pętka kiełbaski
ok 8 większych pieczarek
1 pomidor
8 dag sera żółtego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/4 szkl wody
sól, pieprz, ostra papryka,
musztarda
masło klarowane do smażenia
tłuszcz do smażenia zawijańców (ja użyłam plantę i margarynę palmę)
Zawijańce ze schabu z wędlinką, kiełbaską i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę, kiełbaskę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę przysmażyć na maśle klarowanym.
2.Pieczarki pokroić w półplasterki, włożyć do garnka, wlać ok 1/4 szkl wody i dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą. Dodać do przesmażonej szynki, kiełbaski i cebulki.
3.Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4.Zieloną pietruszkę posiekać, a pomidora sparzyć i pokroić w plasterki.
5.Schab oczyścić, pokroić w plastry gr 1cm, rozbić bardzo cienko. Każdy płat posmarować z wierzchu musztarda i posypać pieprzem.
6.Na połowę rozbitego schabu nałożyć po 2 łyżki przesmażonej szynki z kiełbaska i cebulką. Kolejno nałożyć plasterek pomidora oraz po 3 paseczki pomidorów suszonych. Posypać startym żółtym serem i zieloną pietruszką.
7.Zwinąć schab na pół.
8."Zszyć" boki schabu za pomocą wykałaczek.
9.Tłuszcz rozgrzać na patelni, zawijańce układać na gorącym tłuszczu, smażyć z obu stron na złoty kolor.
10.Gdy zawijańce będą obsmażone z obu stron na złoty kolor, podlać wodą. Posypać z wierzchu ostrą papryką.
Komentarze