Zawijaniec drobiowo prowansalski

0 (0 ocen)

Jest pracochłonny, ale za to bardzo smaczny.

Składniki:

  • 1 kurczak
    1 kg piersi z kurczaka
    0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej
    1 łyżka zioła prowansalskie
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka przyprawy chili
    sól i pieprz
    2 ząbki czosnku
    1 opak przyprawy do kurczaka
    tłuszcz

Zawijaniec drobiowo prowansalski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
  • 2. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać.
  • Zawijaniec drobiowo prowansalski 3. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę.
  • Zawijaniec drobiowo prowansalski 4. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon.
  • Zawijaniec drobiowo prowansalski 5. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia.
  • Zawijaniec drobiowo prowansalski 6. Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy