Zawijaniec drobiowo prowansalski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
2.Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać.
3. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę.
4.Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon.
5.Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa do pieczenia.
6.Piekarnik nagrzać do 190 stop,włożyć mięso,piec 1 godz. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Komentarze