Zawijaniec schabowy z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy.
Nacinamy na prostokąt i rozbijamy.
Oprószamy przyprawami
i ziołami. Smarujemy musztardą
i posypujemy cebulą
2.Do mielonego mięsa wbijamy
jajko, doprawiamy. Mieszamy
z otrębami. Wykładamy
na schab.
3.Paprykę myjemy, osuszamy
i kroimy w kostkę. Ser i ogórki kroimy w duże słupki. Na mięsie,
wzdłuż dłuższego brzegu,
układamy ser, następnie ogórki.
Cały płat posypujemy papryką.
Mięso zwijamy w roladę,
zaczynając od brzegu
z serem i ogórkami, aby znalazły
się w środku rolady. Końce
zaślepiamy plastrami wędliny.
4.Olej mieszamy z przyprawami
i polewamy mięso. Wsuwamy
do rękawa do pieczenia.
Wkładamy do zimnego piekarnika
i rozgrzewamy do 200 °C.
Pieczemy ok. 70 minut.
Komentarze