Morszczuk zawijany z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świąteczny stół nie musi być nudny. Proste w przygotowaniu, lekkie i efektowne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    500 g filetów z morszczuka (5 płatów)
    2 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    1 seler
    1/2 pora

    Składnik dodatkowy:
    1/2 szklanki rodzynek

    Składniki robocze:
    sól, pieprz
    oregano
    olej do smażenia
    wykałaczki
    folia spożywcza

    Dekoracja:
    natka pietruszki, kilka cienkich pasków marchewki i pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Morszczuk zawijany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte filety z morszczuka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i oregano.
  • 2. Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie paski, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucamy warzywa, lekko je solimy i oprószamy pieprzem. Warzywa mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut - muszą się tylko zeszklić. Pod koniec smażenia dodajemy do warzyw rodzynki, mieszamy.
  • 3. Farsz układamy na doprawionych filetach, zwijamy je w rulony i spinamy wykałaczkami. Jeśli płaty są dość duże, można je przekroić na pół i układać farsz na połówkach. Odrobinę warzywnego farszu zostawiam do wyłożenia na talerz. Gotowe roladki układamy na folii aluminiowej, którą dokładnie owijamy roladki. Rybę zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut w temp. 160-170 C.Po upieczeniu wykładamy roladki na ciepły warzywny farsz, dekorujemy.

Porady

Zamiast morszczuka można użyć innej ryby, np. mintaja, sandacza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować