Morszczuk zawijany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte filety z morszczuka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i oregano.
2.Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie paski, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucamy warzywa, lekko je solimy i oprószamy pieprzem. Warzywa mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut - muszą się tylko zeszklić. Pod koniec smażenia dodajemy do warzyw rodzynki, mieszamy.
3.Farsz układamy na doprawionych filetach, zwijamy je w rulony i spinamy wykałaczkami. Jeśli płaty są dość duże, można je przekroić na pół i układać farsz na połówkach. Odrobinę warzywnego farszu zostawiam do wyłożenia na talerz. Gotowe roladki układamy na folii aluminiowej, którą dokładnie owijamy roladki. Rybę zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut w temp. 160-170 C.Po upieczeniu wykładamy roladki na ciepły warzywny farsz, dekorujemy.
Porady
Zamiast morszczuka można użyć innej ryby, np. mintaja, sandacza.
Komentarze