Zawijaski z cukinią

0 (0 ocen)

Smaczna, wyrazista w smaku przekąska.

Składniki:

  • 300 g mąki
    50 g ugotowanych ziemniaków
    300 g jogurtu naturalnego
    1 żółtko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli

    Nadzienie;
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku

    100 g żółtego sera
    1 cukinia
    200 g grubej kiełbasy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Przystawki

Zawijaski z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski wlać jogurt, dodać żółtko, cukier, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, olej i mąkę. Wyrobić ciasto i wstawić na 15 minut do lodówki.
  • Sos 2. Do śmietany dodać przeciśnięty czosnek, koper, sól i pieprz.
  • Ciasto z sosem 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45/30 cm. Posmarować śmietanowym sosem.
  • Z serem 4. Posypać startym na średnich oczkach serem.
  • Z cukinią 5. Cukinię pokroić w cienkie plastry ( najlepiej obieraczką do warzyw) i rozłożyć na serze.
  • Z wędliną 6. Kiełbasę ( u mnie salami) pokroić w cienkie plasterki i położyć na cukinii.
  • Rolowanie 7. Zaznaczyć sobie środek ciasta i zrolować do tego punktu.
  • Rolowanie 8. Z drugiej strony również zrolować do środka.
  • Krojenie 9. Pokroić na 15 kawałków, każdy po trzy centymetry szerokości.
  • Przed pieczeniem 10. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor 25 - 30 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Zamiast kiełbasy można użyć innej wędliny np. szynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować