Szybkie, słodkie zawijaski z marcepanem i serkiem. Alternatywa dla zapracowanych, gdy nie mają czasu na skomplikowane pieczenie, a chcą coś dobrego do kawy :-)
Zawijaski z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy razem z papierem (papier zostawiamy pod ciastem). Serek mieszamy z cukrem pudrem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie talarki. Na ciasto smarujemy serek, na niego układamy jabłka. Marcepan po kawałku odrywamy dłońmi i rozpłaszczamy, równomiernie rozkładamy na jabłkach. Całość posypujemy anyżem, cynamonem i cukrem waniliowym.
2.Ciasto zwijamy po długości dłuższego boku, można sobie pomóc papierem spod ciasta.
3.Ostrym nożem kroimy roladki, tak ok. 2-3 cm grubości. Roladki układamy na płasko na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia.
4.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Zawijaski pieczemy ok. 30-35 minut.
Komentarze