Zawijaski z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybkie, słodkie zawijaski z marcepanem i serkiem. Alternatywa dla zapracowanych, gdy nie mają czasu na skomplikowane pieczenie, a chcą coś dobrego do kawy :-)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 płat niemrożonego ciasta francuskiego (275 g)
    300 g serka twarogowego śmietankowego
    120 g marcepanu
    1 jabłko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka mielonego anyżu
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżeczki curku waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zawijaski z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przed zwinięciem 1. Ciasto francuskie rozwijamy razem z papierem (papier zostawiamy pod ciastem). Serek mieszamy z cukrem pudrem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie talarki. Na ciasto smarujemy serek, na niego układamy jabłka. Marcepan po kawałku odrywamy dłońmi i rozpłaszczamy, równomiernie rozkładamy na jabłkach. Całość posypujemy anyżem, cynamonem i cukrem waniliowym.
  • Zwijanie ciasta 2. Ciasto zwijamy po długości dłuższego boku, można sobie pomóc papierem spod ciasta.
  • Zawijaski z marcepanem 3. Ostrym nożem kroimy roladki, tak ok. 2-3 cm grubości. Roladki układamy na płasko na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Zawijaski pieczemy ok. 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka Marcepan Serek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Biszkoptowe roladki z marcepanem1

To może cię zainteresować