Zbójnicki garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą, odstawiamy na 15min. do lodówki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości kiełbasę i cebulę, gdy się podsmażą przekładamy do miski. Następnie w tym samym garnku podsmażamy mięso z kurczaka, dodajemy pieczarki - podsmażamy na złoto- zalewamy gorącą wodą, aby zakryła składniki, dodajemy kiełbasę i przyprawy. Całość dusimy aż pieczarki będą miękkie. Zagęszczamy mąką i chwilę gotujemy.
Porady
1.paprykę ostrą i słodką dodajemy w ilości wg uznania
2. potrawkę podajemy z kaszą, ryżem, chlebem lub ziemniakami
Komentarze