Zdekonstruowany tort z puddingiem z tapioki, dżemem z pigwy, granatem i kokosem

0 (0 ocen)

Puszysty biszkopt stanowi formę dla puddingu z tapioki i dżemu z pigwy. Świeżości całości nadają soczyste ziarenka granatu i aromatyczne płatki kokosowe.

Składniki:

  • biszkopt:

    proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm

    5 jajek
    100 g cukru
    130 g mąki pszennej
    szczypta soli

    pudding z tapioki:
    szklanka perełek tapioki
    litr mleka
    2 ziarenka kardamonu
    laska wanilii
    3-4 łyżki miodu
    szczypta soli

    200 g dżemu z pigwy

    granat
    płatki kokosowe do posypania całości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zdekonstruowany tort z puddingiem z tapioki, dżemem z pigwy, granatem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

    Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
  • 2. Gorący biszkopt wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm.
  • 3. Przygotowanie wypełnienia tortu:
    Tapiokę zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli, miód, wnętrze ziarenek kardamonu, ziarenka i laskę wanilii. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż perełki zrobią się przeźroczyste, czyli około 15-20 minut.

    Ugotowaną tapiokę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do schłodzenia.


    Na przestudzoną tapiokę nakładamy warstwę dżemu z pigwy. Całość posypujemy pestkami granatu i płatkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować