Zdrowe ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Robię je dla siebie i rodzeństwa na przekąskę lub na drugie śniadanie. Są o wiele zdrowsze niż ciastka ze sklepu, a poza tym sycą na długo. Polecam też dla wszystkich osób na diecie, które starają unikać się kalorii.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych,
    1/2 szklanki płatków owsianych,
    1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego,
    1/5 szklanki masła,
    4 łyżki suszonej żurawiny,
    4 łyżki rodzynek,
    6 suszonych moreli,
    3 łyżki słonecznika,
    3 łyżki pestek dyni,
    trochę śmietany do sklejenia składników.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Zdrowe ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Pestki dyni i słonecznika szatkujemy, a płatki owsiane i orkiszowe mielimy by miały postać mąki w elektrycznym młynku do kawy lub robocie kuchennym.
  • 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z cukrem trzcinowym oraz masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i śmietaną. Zagniatamy "ciasto" i odrywamy porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 10-15 min do momentu aż się przyrumienią.

Porady

Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione suszone owoce, orzechy (włoskie lub laskowe), sezam itp

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować