zdrowe dietetyczne marchewkowe muffinki. Bez glutenu, bez laktozy

4.5 (164 ocen)

  • 50 min

Marchewkowe muffinki to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o zdrowe ciasta. Naprawdę. Delikatne, wilgotne, miękkie, nie za słodkie, proste w wykonaniu, mało kaloryczne a przede wszystkim - zdrowe! Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.

  • 50 min

Składniki:

  • 400 g szklanki startej marchwi- około 3,5 szklanki
    150g szklanki płatków owsianych bezglutenowych lub górskich
    4 jajka - żółtka i białka osobno
    2,5 łyżki prawdziwego miodu
    2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    2-3 goździki
    szczypta imbiru
    szczypta soli
    2 garście posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Zdrowe dietetyczne marchewkowe muffinki. bez glutenu, bez laktozy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i pieczemy około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować