Żeberka miodowo musztardowe z rozmarynem

4.49 (192 ocen)

Wspaniałe, aromatyczne i soczyste mięsko. Podane z pieczonymi ziemniaczkami smakuje jak bajka.

Składniki:

  • 0,8 - 1kg żeberek wieprzowych
    3 łyżki miodu prawdziwego płynnego
    2,5 łyżki musztardy miodowej
    sól ziołowa
    pieprz cytrynowy
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy
    łyżeczka rozmarynu suszonego
    odrobina wody do podlania mięsa
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka miodowo musztardowe z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na paski między kośćmi, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać musztardę, miód, sok z cytryny, rozmaryn i oliwę. Dokładnie wymieszać a następnie wrzucić mięso. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Mięso przełożyć do naczynia, podlać trochę wody (ok 1/4 szklanki) i wstawić do piekarnika. Piec ok 1-1,2 godziny aż mięso stanie się rumiane i miękkie.

Porady

1/ Jeżeli mamy miód już twardy i zastygły, to wystarczy wstawić słoik do garnka z wodą i zagrzać w gorącej wodzie aż do rozpuszczenia się miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować