Żeberka na pomarańczowo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne w smaku, o lekko słodkim smaku pomarańczowym mięsko.Super smakuje z kiszonym ogórkiem i ciemnym pieczywem.Pieczone bez dodatku tłuszczu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg żeberek
    4 pomarańcze
    Przyprawy: sól, pieprz, mielony czosnek, pokruszony liść laurowy, zmielone ziele angielskie

Żeberka na pomarańczowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wycisnąć sok z 3 pomarańczy, przecedzić przez sitko. 1 pomarańczę sparzyć, pokroić w cząstki. Przyprawy wymieszać. Żeberka opłukać, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić najlepiej na całą noc. Do naczynia żaroodpornego przełożyć żeberka, zalać sokiem pomarańczowym, przykryć cząstkami pomarańczy. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni, i piec do miękkości mięsa.

Porady

1.żeberka można piec również w woreczku do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy